Psychotherapie en Filosofie

Psychotherapie en Filosofie

Hamburger Menu

‘It is not the things themselves that disturb people, but the judgements that they form about them.’

Epictetus (50-130 AD): Encheiridion, 5

Filosofische counseling, ook wel bekend als filosofische gesprekstherapie, biedt een alternatieve benadering voor persoonlijke groei en het omgaan met existentiële vraagstukken. Geïnspireerd door onder meer de Stoïcijnse filosofen (cf. Epictetus en Marcus Aurelius) en de existentialisten (cf. Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger en Sartre), richt het zich op het verkennen van de fundamentele vragen van het leven en het zoeken naar betekenis in een vaak chaotische wereld. In deze vorm van existentiële therapie worden mensen aangemoedigd om hun eigen overtuigingen en waarden te onderzoeken, hun relatie tot zichzelf en anderen te verkennen, en hun angsten en twijfels te confronteren.

Afbeelding Simone Weil (1909-1943)
Simone Weil (1909-1943)
Afbeelding Friedrich Nietzsche (1844-1900)
Friedrich Nietzsche (1844-1900)

Filosofische counseling biedt ruimte voor reflectie en zelfonderzoek, waarbij personen worden aangemoedigd en geholpen om nieuwe perspectieven te ontwikkelen op hun leven en antwoorden te vinden op de grote vragen van het bestaan.

Voor mensen die op zoek zijn naar diepgaande inzichten en een holistische benadering van hun welzijn is deze vorm van therapie een waardevolle aanvulling op meer traditionele benaderingen van mentale gezondheid.   Het kan helpen om te gaan met angst en depressie door mensen te begeleiden bij het vinden van betekenis en doel in hun leven.

American Philosophical Practitioners Association: appa.edu

Vereniging voor Filosofische praktijk: verenigingfilosofischepraktijk.nl

 

vindeentherapeut.be

Privacyverklaring                                                                                              Cookiebeleid

Copyright © 2024 dr. Piet Calcoen